Ви можете уявити собі, як пити віскі з содовою відразу після гарячого шоколаду? Чи холодне пиво з тортом?
Якщо вам вже стало погано, то ви погодитесь, що вони несумісні.
Частина нашого досвіду стосується саме цього. Ми побачили, як що-небудь солодке чи поживне приглушувало наше бажання випити. Отже, час від часу ми нагадуємо один одному, що не можна доводити себе до сильного голоду.
Може, це лише уява, але потяг до спиртного здається сильнішим на голодний шлунок. Принаймні більш відчутним.
Ця книжка базується на нашому власному досвіді, а не на наукових дослідженнях. Тому ми не можемо пояснити фахово, чому це так. Лише розповісти, що тисячі з нас – навіть ті, хто ніколи не любив солодкого –виявили, що солодощі послаблюють бажання випити.
Оскільки ми не лікарі й не дієтологи, то не можемо рекомендувати всім носити плитку шоколаду і гризти її при кожній згадці про випивку. Багато з нас робить так, але інші мають поважні медичні причини уникати солодкого. Проте можна з’їсти свіжі фрукти чи замінники солодкого, і, отже, ідея використання солодкого смаку прийнятна для кожного.
Дехто з нас вважає, що не лише смак допомагає приглушити потяг до алкоголю. Це, зокрема, може бути замінено іншою фі-зичною дією: випити щось безалкогольне, склянку молока, пуншу, з’їсти печиво чи морозиво, щось таке, щоб пити, жувати і ковтати.
Звичайно, багато алкоголіків, коли вони спочатку кидають пити, виявляють, що вони набагато більш недоїдають, ніж вважали. (Стан, який зустрічається у всіх економічних групах). З цієї причини багатьом з нас наші лікарі порадили приймати вітамінні добавки для усунення браку корисних речовин, пов’язаного з алкоголізмом, відновлення ушкоджень, а також уникнення інших наслідків. Тож, можливо, багатьом з нас просто необхідно більше харчуватися, ніж ми думаємо, і будь-яка добра їжа в шлунку дійсно допомагає нам почувати себе краще психологічно. Гамбургер, мед, сирі овочі, смажені горіхи, сир, йогурт, нарізані фрукти, м’ята – все що вам подобається, що добре для вас, може спрацювати.
Новотверезі алкоголіки часто запитують, коли їм пропонують щось з’їсти замість випивки: «А що, як я погладшаю?» Це трапляється, ми можемо сказати, але не часто. Багато з нас втрачають зайву вагу, коли починають їсти нормальну їжу замість чистих калорій етилового спирту, а інші, навпаки, набирають вагу.
Зрозуміло, що деякі любителі морозива чи солодкоїжки в перші місяці тверезості дійсно помічають випуклість або складку там, де не треба. Але це здається невеликою платою за звільнення від активного алкоголізму. Краще бути огрядним чи приємно пухкеньким, аніж п’яним, правда? Ви коли-небудь чули, щоб когось заарештували за водіння машини в «гладкому» вигляді?
Хоч як би там було, але, при певному терпінні та здоровому глузді, ситуація з вагою згодом нормалізується, як показує нам досвід. Якщо ж це не так, або ж у вас серйозна хронічна огрядність чи недостатня вага, то вам слід проконсультуватися зі спеціалістом, який не тільки займається проблемами ваги, але й розуміється на алкоголізмі. Немає жодного протиріччя між досвідом АА і корисною медичною порадою лікаря, що спеціалізується на алкоголізмі.
Таким чином, наступного разу, коли з’явиться спокуса випити, давайте трохи поїмо або вип’ємо чогось солодкого. Принаймні це відкладе пиття на годину чи дві, отже, ми можемо зробити ще один крок до видужання… можливо, той, про який ідеться в наступному розділі.